by Berna Sanku, Teamwork Education Consultancy

 ‘Eğitimin temel amacı çocukları kendi yeteneklerinin bilincine vardırmaktır.’ Eflatun

Oyun oynarken arabaları eşit paylaşamayan çocuk gördünüz mü? Cebindeki cevizlere birkaç tane de arkadaşı eklerse kaç cevizi olacağını bilmeyen? Ya da, harçlığıyla kaç çıkartma alabileceğini bulmakta zorlanan çocuk?

Bir zamanlar, matematik öğrenirken uygulanması gereken başlıca yöntemin kuram ve kuralları ezberlemek olduğuna inanılırdı. Sonuçta öğrenciler matematiği günlük hayatın doğal ortamında sorunsuzca kullanılırken, okul ortamında zorlanılan bir ders haline getirirlerdi. O zamanlar öğretmen sadece bilgi aktarımından sorumlu idi.

Salt cevaplara kolayca ulaşabileceğimiz günümüzde ise öğretmenin rolü ciddi şekilde değişiklik göstermiştir. 21. yüzyılda öğretmen sınıfın rehberi olmuştur, çünkü tek doğru yerine birbirinden farklı cevapları anlamlandırabilmek, kullanılan farklı yolları görebilmek ve gösterebilmek önem kazanmıştır.

Bu bağlamda 21. yüzyılın öğretmeninin temel sorumluluklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öğrenmeyi desteklemek ve zenginleştirmek
  • Uygun ve düşündürücü problemler sunmak
  • Bir sorunun nasıl ele alındığını modellemek için sesli düşünmeyi kullanmak
  • Öğrencilerin özgün problem çözme yöntemlerini  kabul etmek ve teşvik etmek
  • Öğrencileri problem çözerken gözlemleyerek  çalışmalarını değerlendirmek

Students One Students Two

‘Matematikçe’ Konuşulan Sınıf Ortamı

Öğretmenin değişen ve gelişen rolünün yanı sıra artık geleneksel sınıf görüntüsünden de uzaklaşma zamanı gelmiştir. Matematik dersinde öğrencilerin özgün biçimde ‘matematikçe’ konuşabildikleri bir sınıfın önemli bazı özellikleri bulunmaktadır. Öncelikle sınıf içinde öğrencilerin kullanımına açık çeşitli manipülatif materyaller bulunmalıdır.

Öğretmen tahtada öğrencilerine problemi/soruyu nasıl çözmeleri gerektiğini anlatmak yerine açık uçlu sorularla onların çözüme ulaşmalarına destek olmalı; öğrencilerini gerekli yöntem ve uygun materyallere doğru yönlendirmelidir. Matematikçe konuşulan bir sınıfta öğrencilerin kendi aralarında etkin diyaloglar içinde olmaları kaçınılmazdır.

Bu noktada, etkili bir öğretmen, öğrencilerin kendi seçimlerini yapmalarına ve seçtikleri yöntemi denemelerine olanak sağlamaktadır. Ayrıca, öğretmen öğrencilerin çözüm hakkında kendi anlayışlarını oluşturma fırsatını tanımalıdır.

‘Matematikçe’ Konuşmayı Destekleyen Ders Planı

Öğrenciler derse, matematikte yeni bir kavramı tanıdık bir bağlamda keşfederek başlarlar. Daha sonra etkin çalışma aşamasında öğrenciler bu keşifleri kullanarak problemi çözmeye başlarlar. Bu aşamada öğrenciler farklı yöntemleri denerken, öğretmen rehberlik ve yönlendirme yapar; gereksinim duyanlara sorularıyla yardımcı olur ve/veya problemi farklılaştırarak yönlendirme yapar.

Bu şekilde öğrencinin öğrenmesi ve öğrendiği bilgiyi farklı durumlarda kullanabilmesi kolaylaşır. Son olarak ders öğrencilerin kullandığı yöntemlerin tartışılması, karşılaştırılması ve paylaşılması ile tamamlanır. Kullanılması en uygun ve anlamlı yöntemler, öğretmenin liderliğinde, öğrenciler tarafından belirlenir.

Kaynaklar: 

http://www.myprimaryparadise.com

https://www.scholastic.com/teachers/blog-posts/alycia-zimmerman/using-lego-build-math-concepts/

https://study.com/Academy/popular/high-school-mth-games.html/index.html

https://mathteachingstrategies.wordpress.com/

https://waldronjrsr.weebly.com/uploads/2/6/4/1/26419877/math20block.pdf

 

FariaPD supports teachers and leaders around the world with hands-on, active and creative professional development experiences. Join one of our online or in-person professional development events, each designed to support the unique goals of your school or district. FariaPD is part of Faria Education Group, an international education company that provides services and systems for schools around the world including ManageBac, a curriculum-first learning platform, OpenApply, an online admissions service, and Atlas, a tailored curriculum management solution for schools.

Berna Sanku Photo

YAZAR HAKKINDA

Berna, Istanbul Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oluşunun ardından pedagojik formasyon Programını bitirmiş, gerekli stajlarını da Istanbul Robert Kolej Psikoloji bölümünde tamamlayarak öğretmenlik mesleğine adım atmıştır. Daha sonra, Kanada’da Fanshawe College Okul Öncesi Öğretmenliği diplomasına hak kazanmıştır.  Ardından lisans derecesi ve okul öncesi öğretmenlik tecrübesinin kendisine verdiği imkanla Kanada University of Western Ontario’da Özel Eğitim Öğretmenliği , K-12 Sınıf Öğretmenliği ve Matematik öğretmenliği vasıflarını almıştır.

Berna, 2005 yılından beri Kanada Thames Valley District School Board’da çalışmaktadır. 2007 yılında Kanada’da kurduğu Teamwork Education Consultancy sayesinde öğrencilerine ve velilerine farkındalık kazandıran, düşünce yapılarını zenginleştiren, eğitimin değerine ve önemine inanmalarını sağlayan eğitim terapisi çalışmalarını halen aralıksız sürdürmektedir. Ayrıca, 12 yıldan fazla bir süredir Istanbul ve Kanada’da eğitimciler ve veliler için olumlu disiplin yöntemleri, aile içinde etkili iletişim becerileri, okul ve evde farklılaştırma yöntemleri,  ilk ve ortaokul öğrencileriyle kolay matematik öğrenme yolları konularında seminerler düzenlemektedir. Evli ve iki kız çocuğu annesidir.

Share This