Are you looking for this post in English? Click here!

Ne zaman müfredat yazmak için otursam, öncelikle  kazanımlarıma bakar ve bir yıl  boyunca onları nasıl düzenleyeceğimi ve uygulayacağımı belirlerim.

Bu üzerinde dikkatlice düşünülmesi gereken önemli bir konudur. Çünkü sonunda bana neyi ne zaman ve hangi hızla öğreteceğimi gösteren bir yol haritam olacak. Bu noktada görevimi başarıyla tamamlamak beni hep çok mutlu etmiştir. Klavuzum oluştu neyi ve ne zaman öğreteceğimi biliyorum.Sonra diğer görevler  için listemi gözden geçiriyorum ve farkediyorumki listem oldukça kabarık. Sonra soruyorum kendime  “Ağaçların arasından koca bir ormanı nasıl göreceğim?” Bir üniteyi genel hatlarıyla, ayrıntılara takılmadan nasıl planlayabilirim? Öğrencilerimin aslında öğrettiğim şey hakkında kalıcı bir anlamaya sahip olmalarına ve bunu geliştirmelerine yardımcı olacak kazanımlar için nasıl zengin bir bağ nasıl oluşturabilirim?

Kafamı toparlayıp çayımı elime alıyorum. Bir kere  yeni gruplandırılmış kazanımlarımı  yansıttığımda, ünitenin temel amaçlarını inceleyerek; genel hatlarıyla Kalıcı Anlama Cümlelerimi  yazmaya hazırım.DÜŞÜNÜLMESİ GEREKEN SORULAR:

NEDEN ÖZELLİKLE BU KAZANIMLARI BİR ARAYA GETİRİP ÜNİTEME DAHİL ETTİM?

ORTAK NOKTA NEDİR?

BU ÜNİTENİN SONUNDA ÖĞRENCİLERİMİN GERÇEKTEN NEYİ HATIRLAMASINI İSTİYORUM? 

ÖĞRENDİKLERİ BU  KONU NEDEN ÖĞRENCİLERİM İÇİN ÖNEMLİ OLMALI? 

ÖĞRENDİKLERİ BU KONU 10 YIL SONRA DA İŞLERİNE YARAYACAK MI?Sürekli aktivite ve ders hazırlığı yapan,mini sınavları notlayan ve bunun gibi şeylerle fazlasıyla meşgul olan  öğretmenler için bu zor olabilir. Gerçekten bu, tüm profesyonel gelişim günlerini sadece müfredat planlamaya ayırmış eğitimciler için bile zordur. Ancak, ünitenin  amacını, odağını  ve asıl değerini belirlemek için zaman ayırmak, geri kalan planlamayı daha hedef odaklı  ve dersi daha etkili hale getirebilir. İçerik, beceriler, aktiviteler, değerlendirmeler vb. ile ilgili planlamayı belirledikten sonra, öğretmen her şeyi kontrol etmek için bir dayanak noktası yaratmalıdır; bu etkinlik, ünitenin amacını gerçekten destekliyor mu? Etkinlik gerçekten gerekli mi?

Eğer cevabınız evet ise doğru yoldasınız demektir! Böyle devam edin ve aşağıdaki Kalıcı Anlama örnek cümlelerimize ve kaynaklarımıza bir göz atın:

  • Kapsamlı olmalı – Önemli fikirleri veya kavramları içermelidir
  • Tekrar Etmeli – Fikirler geniş ve yıl boyunca birden çok kez ve çok yıllar boyunca ele alınacak  kadar önemli olmalıdır.
  • Değerli olmalı –  K-12 eğitiminin ötesine de değer katmalıdır.

SOSYAL BILGILER

  • Ne zaman büyük tarihi bir olay olsa, örneğin savaşlar veya reformlar , asla bu tarz gelişmeleri tek bir sebep ile açıklayamayız, ancak karmaşık bir dizi sebep ile açıklayabiliriz.
  • Araştırırken, bu bilgileri kimlerin yazdığını ve nasıl bir önyargıya sahip olduklarını düşünmemiz gerekir.

Matematik

  • Sayılar “1” sayısından çok daha küçük olabilir, bu yüzden daha net olmak için kesirli  ve ondalıklı sayıları kullanmamız gerekir.
  • Grafikler sayısal bilgiyi görsel bir biçimde yansıtmamıza yardımcı olur.

Türkçe

  • Edebi eser, yazıldıktan sonra  çağlar  boyunca dahi okuyucular için değerini kaybetmeden yer ve zamandan etkilenmez.
  • Kitlenin ve yazarın yazma amacının, yazarın tonunu ve yazım tarzında büyük etkisi vardır..

Fen ve Teknoloji

  • Dünya’nın, Güneş’in ve Ay’ın modelleri yeryüzündeki olayları göstermek, tanımlamak ve tahmin etmek için kullanılabilir.
  • Bazı canlılar o kadar küçük parçalardan oluşur ki, insan gözüyle bile görülemezler.

Görsel Sanatlar

  • Sanat Eserlerini incelerken, değerlendirirken ve takdir ederken diğer sanatçılara saygı duymalı ve niyetlerini anlamaya çalışmalıyız.
  • Sanat Eserleri, belirli bir yer ve zamanın kültürel eğilimlerini ve tarihsel olaylarını yansıtır.

Yabancı Diller

  • Yeni bir dil öğrenirken o dile ait kültürel farklılıkları görüp takdir etmeliyiz.
  • Her dilde kalıplar mevcuttur, ancak bu kalıplara ait istisnaları da bilmeliyiz.

Kalıcı Anlama Cümleleri öğretmenler ve öğrenciler tarafından nasıl kullanılır?

Öğretmenler bir ünitenin amacını ve odağını tanımlamak için Kalıcı Anlama Cümlelerini kullanmalıdır.

Ünitenin geri kalan kısmını yazarken öğretmenler, ünite içi uyum ve odaklanmayı kontrol etmek için Kalıcı Anlama cümlelerini sürekli referans noktası olarak kullanmalıdırlar.

Öğrenciler, bir ünitenin başında ve ünite boyunca, öğrenmelerine odaklanmak için Kalıcı Anlama Cümlelerinden yardım alabilirler. Bir ünite bittiğinde, öğretmen öğrencilerden üniteden öğrenilen anahtar bilgileri özetlemelerini isteyebilir. Verilen cevapların Kalıcı Anlama cümlelerini yansıtması beklenir.İPUCU #1: Aklınızda kalması için seçtiğiniz tüm kazanımları okuyun. Sonra, kazanımlarınızı kapatın veya kazanımlarınızdan uzaklaşın ve kendinize şu soruyu sorun: “Neden bu üniteyi öğretiyorum? Cevabınız büyük bir ihtimalle Kalıcı Anlama Cümleniz olacak.

İPUCU#2:  Ünite planlayıcınıza bakmadan önce Kalıcı Anlama cümlelerinizi karalama defterinize not edin.

İPUCU #3: Cümle yapınızı çok önemsemeyin. Ne zaman Kalıcı Anlama Cümlelerini incelesek çok şiirsel cümlelerle karşılaşıyoruz. Ancak önemli olan  düşüncelerdir. Bu sebeple o anda nasıl yazdığınız çok önemli değil. Geri dönüp istediğiniz zaman  düzeltebilirsiniz.Yaklaşmakta olan bir web seminerine kaydol:

Önceki bir web seminerinin kaydını görüntüleme:

İlgili Blog Yazıları:

Share This